Molnár Donát

Az ambíciózus sportoló és konyhaművész


⁃ Hol élsz, mivel foglalkozol?

Molnár Donát vagyok, 26 éves. Gyerekként Fonyódon laktam, középiskola után Győrben jártam egyetemre, ahol járműmérnökként szereztem diplomát. 2016 szeptemberben kaptam állást Szombathelyen, ekkor költöztem ide és azóta itt élek. Szabadidőmben duatlon/triatlon és utcai futóversenyekre edzek.

⁃ Mióta futsz, miért kezdted el?

A szüleim mind a ketten versenyszerűen atletizáltak, és a mai napig rendszeresen futnak. Kisgyermekként a testvéreimmel együtt mindig vittek minket magukkal a versenyekre, amin indultak. Teljesen természetes volt, hogy hétvégéken utazunk és szurkolunk anyunak vagy apunak, ebben a közegben nőttünk fel. Nem meglepő, hogy mind a hárman aktívan sportolunk. Komolyabban edzeni általános iskola 5. osztálytól kezdtem el.

⁃ Mennyit edzel hetente?

Az utóbbi időszakban 80-100 kilométeres heteket futok, ezek hosszú alapozó futások közepes és lassú tempóban. Tavasszal, ha már jó lesz az idő elkezdem a kerékpáros edzéseket is. Az előzetes terveim szerint heti 65-75km futás és kb.: 250 km kerékpározás a cél.

⁃ Hol szoktál edzeni, van-e edzőpartnered?

Futni főleg a Parkerdőben, néha a régi Bucsui úton, de azt annyira nem szeretem. Országúti kerékpárral Ausztriában megyek, a moutain bike edzéseket pedig a Kőszegi-hegységben csinálom. Szombathely ilyen szempontból nagyon jó helyen van, mindenféle edzéshez lehet találni jó terepet.
Szombathelyen mindig egyedül futok. A bátyámmal szoktam néha Fonyódon a "hosszú könnyű" futásokat együtt csinálni (ezek az edzések mire végzünk velük, általában átminősülnek "hosszú és nem túl könnyű"-re).
Kerékpározni többször szoktam társaságban, de az erősebb edzéseket itt is egyedül csinálom.

⁃ A kemény edzés Neked komfortzónán kívüli vagy ott kezded jól érezni magad?

Az edzések hozzá vannak igazítva az aktuális edzettségi állapotomhoz, így elég jól meg tudom ítélni, hogy milyen érzés lesz végig csinálni, nagy meglepetések nem szoktak érni.
A résztávos pályaedzések kicsit kellemetlenebbek, mint hosszút futni az erdőben, de egyiknél sem érzem azt, hogy komfort zónán kívül esne maximum kicsit "másképp jó". A gyorsabb tempójú futásokat sokkal jobban kedvelem, mint a "könnyű hatosokat".
Síkon olyan 3:50-s tempónál kezdem azt érezni, hogy végre haladok és a mozgásom is rendben van. 5 perces iramon kívül futni sokkal inkább kint van a komfort zónámból, mint egy 34-35perces 10km.

⁃ Ha nincs kedved futni, mivel tudod mégis rávenni magad arra, hogy felhúzd a futócipőd?

Általában ha nincsen kedvem mozogni, akkor nem érzem teljesen jól magamat, ilyenkor inkább kihagyom az edzést. Legtöbbször egy nap pihenés többet ér, mint, hogy esetleg egy komolyabb betegség legyen belőle, ami miatt heteket kell kihagyni.
Ha csak fáradt vagyok, akkor inkább rövidítek a távon vagy felcserélek két napot az edzéstervben. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján inkább óvatosabban edzek, és több időt hagyok a felkészülésre, minthogy baleset vagy sérülés legyen a vége.

⁃ Volt-e nagyobb kihagyásod, ha igen, mi okból?

2016 nyarán hoztam össze egy komolyabb térdsérülés attól kezdve tavaly novemberig nem sikerült három teljes hónapot folyamatosan edzeni, mindig valami újabb sérülés jött elő. Az eredeti sérülés egy rosszul beállított kerékpár miatt volt, a továbbiak pedig türelmetlenségnek tudhatóak be. Tavaly ősszel elején elengedtem minden teljesítmény kényszert és mindig csak annyit edzettem, amennyi jól esett. Novembertől kezdtem el először a távolságot majd a sebességet növelni. Azóta nem volt problémám (kopp kopp).

⁃ Hosszú futás előtt melegítesz vagy sem?

Versenyek előtt természetesen, hosszú könnyű futások előtt nem akkor az egészet 4:20-4:30 körüli tempóban futom és melegíteni is nagyjából ilyen tempóban szoktam. Gyorsabb futásoknál általában az első 2-3 km lassabb, és onnan fokozatosan gyorsítok.

⁃ Aszfalton vagy inkább terepen edzel szívesebben?

Terepen jobban szeretek futni, több figyelmet igényel, változatosabb, és sose kell kétszer egyformán lépni. Aszfalton hajlamos vagyok bealudni futás közben, ez kikapcsolódás szempontjából jó, edzésmunka szempontjából nem feltétlenül. A hosszabb gyors futásokat szoktam aszfalton csinálni, egyenletesebben lehet rajta mozogni, mint egy földúton vagy ösvényen, nem nagyon kell figyelni, hogy hova lépek.

⁃ Milyen eredményeidre vagy a legbüszkébb?

2015-ben Budapesten a félmaratonon futottam 73:40-t (azóta is ez a legjobbam), ez volt az első félmaraton, amit tényleg élveztem.
2016 nyarán voltam a Powerman Duathlon World Series ausztriai állomásán, abszolút 8. helyen értem a célba, ez nekem is nagy meglepetés volt.

⁃ Mi a célod az idei szezonra?

Indulni a triatlon és duatlon országos bajnokságokon. A cél, hogy a 2016-os eredményeimnél jobbak legyenek az ideiek.
Félmaratonon szeretnék 70 percen belül futni.
A korosztályos Cross-duatlon Eb-n indulni Romániában (ez még elég távoli terv, és még csak most kezd körvonalazódni)
Természetesen, ami a legfontosabb, hogy sérülés és baleset nélkül tudjak edzeni és versenyezni.

⁃ Mivel tudsz legjobban kikapcsolódni? Van-e a futáson kívül valami hobbid?

Szabad időmet általában zenehallgatással, olvasással, és kerékpárszereléssel töltöm. A tavalyi évben egy három hónapos projekt keretében felvettem a lakásfelújítást, bútortervezést és gyártást a hobbijaim közé.
Főzni is szeretek (állítólag egész jól is tudok, eddig mindenki megette, amit csináltam), az én esetemben ez is egy kreatív tevékenység, mert laktóz intolerancia miatt, nem ehetek tejtermékeket, így a legtöbb étel esetében kell valamilyen alternatív megoldást keresnem a tejtermékek kiváltására.

  • Jó felkészülést és sérülésmentes szezont kívánunk!