Garami Árpád

Idei első riportalanyunkat talán nincs olyan futó, triatlonos a megyében, aki ne ismerné. Garami Árpi nemcsak a sikereiről, a kitartásáról híres, hanem a szórakoztató történeteiről is. Ha elkezdi a sztorizást, hamarosan ő lesz a társaság középpontja, a hangulatot pedig garantálják az elképesztőbbnél elképesztőbb történetei. Sokan tudják: a sportban nemcsak sportolóként, hanem egyre aktívabban szervezőként is részt vesz. Ismerkedjünk meg Árpival közelebbről is!

Bemelegítéskén kérlek válassz:

- Aszfalt vagy terep?

- Terep!

- Egyedül vagy csapatban?

- Csapatban.

- Masszőr vagy henger?

- Masszőr.

- 10 km vagy félmaraton?

- 10 km.

- Sör vagy forralt bor?

- Sör.

- Jeges fürdő vagy termálfürdő?

- Termál.

- Csoki vagy gumicukor?

- Mindkettő.

- Mióta futsz, hol és miért kezdted a futást?

- Az általános iskola 5. osztályában figyeltek fel rám. Iskolaköröket futottunk testnevelés órán és én mindig elsőként nagy előnnyel értem vissza. A Haladás VSE. Sportegyesületétől jöttek az iskolánkba tehetségesnek tűnő gyerekeket keresni atletizálás céljából. Engem a testnevelő tanárom javasolt az edzőknek. Leigazoltak és elkezdtem szorgalmasan edzésekre járni. Az nagyon gyorsan kiderült, hogy a hosszútávfutás lesz az én sportágam.

- Mivel foglalkozol civilben?

- Az Országos Mentőszolgálat Szombathelyi állomásán dolgozom immár 38. éve kivonulóként.

- A sportos életmód mennyiben egyeztethető össze a munkáddal?

- A sport nagyon fontos helyet foglal el az életemben! A mentőzés mind mentálisan mind pedig fizikálisan is megterheli az embert. A futás a levezető szelep. Az összegyűlt stressz - feszültség gyorsan levezethető egy pár kilométeres futással az erdőben. A munkahelyemen is tisztelnek a sportolásom, sportteljesítményeim révén. Az év elején készítek egy éves versenyzési tervet. Ennek alapján a szolgálatvezénylés elkészítésekor kérem, hogy azok a napok legyenek szabadok amikor versenyem lesz. Ebben maximális támogatást kapok! Az emeletek megmászásához, a nagyobb testsúlyú betegek transzportjához kell a fizikális erő. Így nem kérdés, hogy a sport fontos a mindennapi munkámhoz.

- Az, hogy fitt vagy, hogyan, miben segít Téged az életben?

- A sport fitté, fiatalosabbá, aktívabbá teszi az embert. Ezért, ha ügyeket intézek a városban, mindig bringával teszem meg az utat. Autóba csak akkor ülök, ha messzebbre kell mennem vagy nehéz dolgokat kell szállítanom. Otthon mindig a lépcsőt használom, a lift csak dísznek van számomra.

- Mi a legnagyobb motiváció számodra a futásban?

- A motivációt a futáshoz számomra mindig a következő verseny adja! Fontosnak tartom, hogy legyen egy következő kitűzött cél, amiért dolgozni érdemes. Tudom, hogy az ellenfelek is edzenek, hát én sem maradhatok le az edzésmunkában. Persze a mai világban a rohanó - felgyorsult élet szinte megköveteli a jó fizikális erőnlétet a mindennapokban. Fontos motivációs elem számomra, hogy a sok fiatal versenyzővel együtt fussak, versenyezzek, ehhez pedig nekem is jó állapotban kell lennem. Immáron 45. éve sportolok - futok. Eredményeim ismeretében sok fiatal futó felnéz rám, tisztel. Talán kicsit példakép is vagyok néhányuknak?! / Legalábbis remélem! / . Ezért fontosnak tartom a példamutatást! A sportban eltűnnek a generációs határok. A 70 éves futóval ugyanúgy tegeződve, barátilag beszélgetünk, mint a 10 éves fiatal sportolókkal. Megosztjuk egymás közt a tapasztalatokat, tanácsokkal látjuk el egymást. Tőlünk tanulnak a fiatalok, mi pedig tanulunk tőlük. Én mindig szívesen adok tanácsot azoknak a fiataloknak, akik hozzám fordulnak egy - egy problémájukkal, kérdésükkel. A hangulat mindig vidám, ez nagyon fontos mind az edzéseken, mind pedig a versenyeken.

- Hol futsz a legszívesebben?

- Nagyon szeretek a Parkerdőben, terepen futni. Edzéseim 80%- át ott végzem. A többit aszfalton, hisz a versenyeim zöme utcai futóverseny! Szívesen futok erdei - hegyi terepeken is- a természet mindig közel állt hozzám.

- Volt-e nagyobb sérülésed? (Tudjuk, hogy volt...) Mi segített a felépülésben? Változtattál-e a sérülés után az edzéseiden?

- 2013-ban jobb achilles- szakadásom volt. Ez egy fáradásos sérülés. Tatán operáltak meg. Ezúton is köszönöm a munkájukat, hisz profi munkát végeztek, nélkülük most nem sportolnék - versenyeznék ilyen szinten. A gyógyulásom hosszú időt vett igénybe. Mentálisan nagyon megviselt a közel 6 hónapos, sportolás nélküli időszak. Nagyon nehéz volt két mankóval a kezemben arra gondolni, hogy én még valaha is futóversenyeken fogok indulni! De szerencsére a sport mentálisan is megerősített! Tudatosan jártam gyógytornára, végeztem az előírt gyakorlatokat. A sporttásaim együttérzése, bíztatása, lelki támogatása, jó kedve segített át a legnehezebb napokon. Köszönöm nekik a sportbarátságot! Nélkülük sokkal nehezebb lett volna felépülnöm. Mindvégig csak az járt a fejemben, hogy a nyári versenyszezonban már indulhassak versenyen. Az edzésmunkám persze ezt követően jelentősen megváltozott. Óvatosan szabadott egyre többet, hosszabbat futnom. A gyorsító edzések kissé háttérbe szorultak. Inkább a fizikai állapot, az állóképesség visszaszerzése volt a cél. Aztán már futhattam terepen is, nem csak sík pályákon. Azóta már teljes edzésmunkát végzek.

- Más edzésmunkát végzel-e most, mint húsz éve?

- Sokat futok terepen, erdőben. Kevesebbszer futok már maratoni és félmaratoni távokon, mint régebben. De évente párszor azért a félmaratoni táv teljesítése is szerepel a versenyeim között. Inkább a 10 - 15 kilométeres távokat szeretem teljesíteni azóta. Ezek nem terhelik meg annyira a szervezetemet és akár egymás utáni hétvégéken is lehet teljesíteni őket.

- Mit teszel annak érdekében, hogy regenerálódj?

- A regeneráció fontos az edzések és versenyek után. Sokan tudják a futótársaim közül, hogy szeretem a hasamat. Szeretek jókat, finomakat, egészséges ételeket enni. Néha azért egy kis bűnözés is belefér, úgyis ledolgozom majd edzésen. Persze odafigyelek a megfelelő arányokra, zöldség, gyümölcs, olajos magvak, halak, rostos üdítők fogyasztása terén. Rendszeresen járok masszőrhöz, ez nagyon sokat segít a gyors regenerálódásban. Ha érzem, hogy fáradt vagyok, jön a pihenés. Természetesen nem lustálkodásról van szó, hanem egy - egy nap pihenőről.

- Miért szereted a Vasi Terepfutó Sorozatot? Melyik a kedvenc futamod?

- A Vasi terepfutó sorozat a kezdetek óta szerepel a téli versenyeim listáján. Ez egy egyedülálló téli terep futóverseny! A három forduló teljesítése igazi kihívást jelent a futóknak. Hiszen télen, hidegben kell teljesíteni a távokat. Lehet hó, sár, repkedhetnek a mínuszok. Az emelkedők legyőzése is komoly erőfeszítést igényel minden résztvevőtől. De a téli erdőben futás páratlan élményt nyújt a versenyzőknek! Az alapozási időszakban végre van egy verseny, ahol megmérettethetik magukat. A monoton edzések közben itt egy jó kis verseny, amire lehet készülni! Ez már magában egy jó motivációt ad. A hangulat pedig mindig szuper. Megy a mókázás, egymás ugratása, baráti beszélgetések. Persze mindenki drukkol a többieknek és fut ahogyan csak bír. Célbaérést követően evés, ivás. A versenyen szerzett tapasztalatok átadása, megbeszélése. Aztán a megérdemelt díjak átadása, persze ez is mindig vicces hangulatban. A Pinka extrém a kedvenc futamom a három közül. Igazi kihívást jelentenek azok az emelkedők, amiket csak akkor érez az ember, amikor mászik négykézláb felfelé és közben próbál egy kis extra oxigénhez is jutni! Persze a célban már minden megszépül és megfogadjuk, hogy jövőre, veletek, ugyanitt!!

- Melyik versenyen találkozhatunk Veled legközelebb?

- 2023. január 29.- én, Dozmaton találkozunk legközelebb a Vasi Terepfutó Sorozat első állomásán. A 10 kilométeres távon indulok. Nagyon várom már! Szeretnék jó eredményt elérni és találkozni a többi futóval! Gyertek minél többen és éljétek át a téli terepfutás varázslatos hangulatát! Találkozzunk a rajtnál!