Jacsev Sámuel


                                 Interjú a szinte mindig kikapcsolt állapotban lévő futóval


- Mióta futsz?

Negyedikes koromban kezdtem atletizalni aztán ötödiktől tájfutni, és tizenegyedik óta atletizálok megint. Ha jól számolom, akkor pont 10 éve kezdtem.

- Jelenleg hol futsz, ki az edződ?

Az Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület színeiben versenyzek kb 3-4 éve Kívés István segítségével. Nem vagyunk valami sokan, de általában van kivel edzeni.

- Mi jó a futásban?

Ugyanaz mint minden sportban, csak különböző emberekhez különböző mozgásforma passzol. Aki megtalálta a saját sportját, azt fölösleges győzködni, hogy a futás ilyen meg olyan jó és legyen futó, mert a sportnak nem az a lényege, hogy fizikailag erős vagy gyors legyek. Belül leszek legyőzhetetlen.

- Mennyit edzel egy héten?

Télen heti 6-7 alkalommal futok ez nyáron több, és minimum kétszer kondizok.

- Hol szeretsz a legjobban futni?

Minden edzéstípushoz más terep való, tehát olyan terepen, ami a legalkalmasabb az edzés kivitelezésére. Mivel Felsőcsatári vagyok, nagyon szeretek otthon a Pinka völgyében edzeni, de ez éves szintre levetítve kb 1%- ot tesz ki, ezért is örülök a PinkaExtremnek. Többnyire Szombathelyen futok.

- Mi a kedvenc edzésformád?

Olyat úgy sem csinálunk, amit nem szeretek, illetve nagyjából tudom, hogy mik az összetevői egy jó felkészülésnek, tehát alapvetően egy ilyen edzésbe nem szólok bele, csak megcsinálom. Ha muszáj választani, akkor a résztávos meg a váltogatós edzéseket válaszolom.

- Mi volt az eddigi legjobb eredményed, amire a legbüszkébb vagy?

Szombathelyen 2017-ben nyertem korosztályos 10Km utcai, a Kékestetőn hegyifutó OB-t, második lettem a mezein, a 10.000 -és 5000 méteres bajnokságon. Tavaly pedig a félmaratoni csúcsomat is megjavítottam. Amennyiben úgy folytatódik az év, ahogy kezdődött, várhatóan az összes egyéni rekordom megdől.

- Mire készülsz most?

A 10.0000 méteres OB-ra, amihez egy lépcső lesz a mezei, ahol reményeim szerint dobogós leszek.

- Mi a véleményed, tapasztalatod a Vasi Terepfutó Sorozatról?

Nekem nagyon beleillik a felkészülésbe, örülök, hogy van. Úgy gondolom sokkal több értelme van egy ilyennek, mint 30-35Km laza aszfaltos futásnak ami pedig nagyon népszerű lett manapság. Nekem sem 10km lesz a napi adag. Egy kis bemelegítéssel és levezetéssel bőven megvan a 20, de aki a 21-en indul annak a 30 sem gond. Laza futásból így is van épp elég, nemde?!

A pályák hangulatosak, szerintem bőven kihasználják az erdő adottságait. Aki szeret eltévedni -annak ellenére, hogy a szalagozás magasan jobb az átlagnál- azt tanácsolom, próbáljon meg úgy futni, mint ha ő lenne az első. Ne azt nézze, hogy a másik merre megy hanem hogy merre van szalag.

- Hogy tudsz a legjobban kikapcsolódni?

Elég könnyen, szerintem többet vagyok kikapcsolódva, mint be.

- Mivel telt az elmúlt egy éved? Merre jártál az érettségit követően?

Önkénteskedtem fél évig 6 különböző országban 7 helyen. Talán Norvégiát emelném ki, ott 2 hónapig voltam, és egy mikroműanyagos kutatásban vettem részt. Ez elég nagy hatással volt rám, azóta nagyon zavar a túlzott műanyag használat, és odafigyelek rá, hogy mit veszek.

- Mivel foglalkozol mostanában?

A Szombathelyi Eltén vagyok gépészmérnök hallgató, és igyekszem mellette edzeni is. :)