Szalay Levente

Az alábbiakban a Vasi Terepfutó Sorozat 2020-as futamainak egyik legeredményesebb (a felnőtt kategória leghosszabb távján kétszer diadalmaskodott) futójával készült interjúnkat olvashatjátok. Szalay Leventével, a futamok útvonalainak egyik megálmodójával beszélgettünk.


- A jelek szerint nem vagy rossz formában, jól megy a futás. Elégedett vagy az eredményeiddel?


- Nem gondolom, hogy kifejezetten jó formában vagyok, de szerintem még sosem voltam ennyire motivált, és ez látszódik az eredményeimen is. 2 éve sokkal jobban ment a Vasi Terepfutókon a futás, de az is igaz, hogy akkor volt egy jó erős élmezőny ami húzott engem is, az idei egyéni futásokon azért ez teljesen más, még akkor is, ha mindegyiket csapatban futottam.


- A három futamból két futam útvonalának Te vagy a szülőatyja. Melyik futam útvonalát szereted a legjobban?


- Igazából mindegyik nagyon jó lett. Sokszor engem is ért meglepetés, hogy az otthoni, gép előtti tervezgetés után mikor lefutottuk az útvonalat, sokkal izgalmasabb volt mint amire számítottunk. Rengeteg szép és technikailag is kihívást jelentő útszakaszra csak véletlenül találtunk rá. De visszatérve az eredeti kérdésre: talán a Pinka 10km-es pályája a favorit. Idén az átalakítással nagyon jó kis útvonal lett. Dinamikus és fizikailag is kemény, valamint a különböző út típusok váltakozása is elég nagy kihívást jelent. Ami még extra jó, hogy van benne egy átfutó szakasz, ami lényegében keresztül fut a rajt/célon. Idén is nagyon jó volt úgy átfutni, hogy a többiek akik nem futottak vagy már végeztek, ott szurkoltak nekünk, hát még jövőre, ha már meg lehet rendezni a versenyt eredeti formájában, milyen jó lesz:) Persze kérdés, hogy megtartjuk-e ezt az útvonalat... erről még nem született döntés.
Azért hozzá kell tennem, hogy az Írott-kő is nagy kedvencem, nem csak a VTS futamain belül, de az az útvonal mindenhogyan csodás. Viszont ott jobban élvezem a csapatos örömfutásokat, mint a versenyzést.


- Sokat edzel egyedül. Hogy bírod?


-Jól. Viszont sokat számít, hogy néha-néha azért együtt edzhetek az ASK-val. Olyankor mindig feltöltődöm és újult erővel vetem bele magam a futásba. Plusz ami a legtöbbet jelenti, hogy van egy remek edzőm, aki nagyon jó kis személyre szabott edzésterveket ír nekem, amik folyton tónusban tartanak.


- Milyen ritmus szerint edzel, milyen távokat, hetente hány pihenőnappal?


- Elég változatos edzéseim vannak. Most a téli időszakban bevezettünk heti egy erősítő edzést ami kb. 1 órát vesz igénybe, de olyan kemény, hogy általában 3 napig izomlázam van után (mikor először csináltam 8 napig volt). Plusz általában van 2 kemény tempó / váltogatás / résztáv edzésem, egy hosszabb futás és 2 lazább. Egy pihenő napom szokott lenni, de néha nem bírok magammal és akkor is elmegyek, futok valami lazát.


- Nagyon fegyelmezett futó hírében állsz, de mégis: rossz időben mivel tudod rávenni magad a futásra?


- "nincs rossz idő, csak rossz öltözék" :)
Az utóbbi időben kicsit finnyásabb lettem: a sáros vagy latyakos időt utálom, vagy legalábbis akkor  terepen futni. Olyankor inkább aszfaltra megyek.


- Melyik a kedvenc edzésed?


- A váltogatások és a hosszú tempó futások, mikor 12-15 km-t kell keményen megfutni.


- Van-e bevált futócipőd?


- Van bizony. A Salminghoz nagyon érzelmes szálak fűznek és akármennyire is drága, akkor is úgy tartom, megéri az árát. Jelenleg egy Salming Greyhound cipőben edzek, amiben olyan futni, mintha repkedne az ember. Sokáig tartott mire átszoktam erre a modellre az előzőleg használt szintén remek Salming cipőről az enRoute-ról, de most már nagyon élvezem benne a futást. Ha ebben a cipőben futhatok, az már csak jó futás lehet.


- Van-e valami titkos fegyvered versenyek előtt?


- Pozitív hozzáállás:) Plusz amire figyelek, hogy sokat igyak és verseny előtt 3 órával eszem utoljára.


- Hosszú futások alkalmával mivel foglalod le magad? Gondolkodsz, énekelsz vagy csak bambulsz, nézelődsz?


-Gondolkodok, meditálok. Olyankor oldódnak meg a világ problémái a fejemben és akkor születnek a legjobb ötleteim. Szerencsére az éneklésről leszoktam. Általában egy kb. 10 másodperces dallam ismétlődött a fejemben százszor, ami elég kiakasztó volt.


- Tudvalevő, hogy szeretsz késő este futni. Hogy állsz az éjszakai futással?


- Szeretek éjszaka is futni, bár csak akkor ha lazát kell. Éjszaka teljesen elromlik a sebesség érzetem és csak lassan vánszorgok, még akkor is, ha gyorsnak érzem. Tájfutni nem szeretek éjszaka, mert eddig valahány éjszakai versenyen indultam, vagy tönkrement a fejlámpám, vagy lemerült az aksija, ezért fel kellett adnom a versenyt.


- Sok országban megfordultál az elmúlt pár évben. Mi volt a legegzotikusabb futóélményed?


- Talán mikor Indonéziában voltam Lombok szigeten és azzal leptem meg magamat születésnapom alkalmából, hogy felfutottam a Pergasingan hegyre. Nagyon kemény volt fizikailag és gyönyörű szép volt a kilátás a hegytetőről, a hegy lábánál elterülő kis falura és az azt körülvevő dzsungelre. Lefelé menet pedig pár mezitlábas indonéz gyerkőc csatlakozott hozzám és fülég érő mosollyal arcukon versenyeztek velem, hogy ki ér le előbb a faluba.- A futással, tájfutással kapcsolatos teendőid nagyon sok időt elvesznek Tőled. Mi az, ami a sporton kívül kikapcsol?-Imádok kirándulni, egyéb sportokat űzni (bicikli, kenu, kajak), valamint az utazás még egy nagyon jelentős részét képezi az életemnek. De ilyen téren elég finnyás vagyok. Turistáskodni nem szeretek, én utazó vagyok. - Van-e olyan terepfutó vagy tájfutó verseny, ahová mindenképp szeretnél eljutni?- Elég sok, nem férne ide ki mind. Viszont amit biztosan szeretnék egyszer (legalább), kijutni a tájfutó és a hegyifutó vb-re.

 - Az Őrségben élsz, a környék összes erdejét ismered. Van-e olyan útvonal, amit jó szívvel ajánlanál a terepfutóknak?

-Persze hogy van:) Kedvencem talán a Szalamenti Tanösvény. Ezek bemutatásara kezdtem el létrehozni az Őrség Trail egyéni futókör családot, mely az általam ismert legjobb, legszebb útvonalakat járja be az Őrségben. De alapvetően Szalafő környékén vannak a legszebb túrautak, melyeken remekül lehet futni, mindenkinek ajánlom.

Köszönjük a beszélgetést, eredményes tájfutó szezont kívánunk és sok sikert a terepfutó versenyeken is!